Gıda Hileleri – Ekmek ve Unlu Mamüller.

Posted on: 17 Ağustos 2015, by :

Her geçen gün özellikle gıda sektörün de, yeni bir hile yeni bir helal olmayan uygulamalar yapılıyor. Her geçen gün bunların takip ve kontrol imkanı da zorlaşıyor. Yıllar önce bu yola çıktığımız günden bu yana helal ve helal sertifika konusunda çok gelişmeler oldu ancak malesef bu gelişmelerin çoğu kapitalist düzenin temelini oluşturan rant üzerine kurulu. Tabi ki bu sistem aslında kendi kendini yok ederken yavaş yavaş insanların da genetiğini bozmaya başladı.

Çoğumuz metroda marmarayda (biz bu yola başladığımız da marmaray bile yoktu) kendi arabanız da sinemada yada iş yeriniz de bu insanlara ne oluyor diye düşünmüşsünüzdür. İnsanların en temel sorunu edep ve ahlaki anlamda çöküntü işe başlıyor. Edep ve ahlaki anlamda eksilmeler ile toplumu zehirleyen diğer kötülükler peşpeşe geliyor. Ama öncelikle ar damarı denilen sanal koruyucu mekanizma çatlıyor ardından ise her türlü edepsizlik, her türlü hak yeme her türlü çıkar ilişkisi insani değerlerimizi alıp gidiyor.

İnsanların bu konuda değişiminin temelinde bize göre ne internet ne sosyal medya ne diğerleri geliyor. Temelinde ana konu gıda , yemek ihtiyacı… Özen gösterilmeyen 1 tl ye yenilen lahmacunlardan vücudun içine sokulan helal olmayan, sağlıklı olmayan kısaca hileli olan gıdalar ile başlıyor bu değişim.

Besmelesiz yenen lokmalar, helal olmayan lokmaya besmele çekerek yapılan yemek eylemi insanların dengesini alt üst ediyor. Onun için hemen hemen her gün buda mı olur dediğimiz bir haber ile karşılaşıyoruz günümüzde.

Yeni yazı dizimizde tek tek derleyebildiğimiz kadar gıdalar da yapılan hileleri toparlamaya çalışacağız . Artık ne kadar faydamız olursa …

Allaha emanet olunuz.

 

Unlu_1_copy

EKMEK VE UNLU MAMÜLLER

*Ekmeklerin öncelikli olarak gramajları ile oynanıyor. Yaş Hamur tartımı vs yöntemleri ile ekmeklerin vaad edilen olması gereken gramajlardan eksik seviyede piyasaya sürülmesi ile tüketicinin kandırılması sağlanıyor.

*Birinci kalite un yerine düşük kalite unlarla yapılan ekmekleri, 1 sınıf kalite fiyatına tüketiciye satıyorlar. Bu düşük kalite unlardan yapılan ekmekleri beyazlatabilmek için “KARBONAT” karışımları kullanılarak ekmeğin daha yüksek fiyatlara satılması sağlanılıyor.

 

*Ekmeğin geç bayatlamasını sağlamak, su kaldırma oranını artırmak, olduğundan daha büyük göstermek amacıyla kabartmak gibi amaçlarla çok çeşitli enzim ve kimyasal madde kullanılıyor. Bu maddelerin neler olduğu hiç bir şekilde ekmek ambalajlarında malesef beyan edilmiyor. Siz sadece un ve su ve mayadan oluştuğunu düşünürken içinde kullanılan undan , kullanılan mayadan gelen onlarca kimyasal madde bulunuyor. Bu maddelerin bir kısmı belirli bir dozdan fazla kullanıldığında insan sağlığına zararlı hale gelebiliyor.

*Kepekli ekmek ve çavdar ekmeği gibi özel ürünlerde bazı gıda boyası ya da kakao kullanılıyor. Beyaz una kakao katılarak elde edilmiş bu ekmekleri esmer ekmek veya kepekli ekmek diye satışa sunuluyor.

*Paket içinde dilimlenmiş olarak satılan ekmeklerin bayatlaması sonucu ‘aflatoksin’ oluşuyor. Bu nedenle bu tür ekmekleri alırken üretim tarihi ve son kullanım tarihlerine iyi dikkat etmek, paket açıldığında küf kokusu alınırsa ekmeği tüketmemek, hemen tüketilmiyorsa buzdolabında saklamak gerekiyor.

*Ekmeklerin içine konulduğu ‘geri dönüşüm’ ürünü poşetler ekmeğin kalitesini olumsuz etkiliyor. Bakteri oluşumuna neden oluyor.

* Ekmek ve unlu mamüllerin büyük bir kısmı merdiven altı diye tabir edilen işletmelerde ve hiç bir denetime tabi olmayan yerlerde üretiliyor.

*Ekmeğin mayalanma süresini düşürmek için gerek kullanılan unda gerekse de mayada kimyasal destekler kullanılmaktadır. Üretilecek ekmek sayısını arttırmak için kullanılan bu yöntem ile ekmek mayasının oluşma süresini 20 dakikalara kadar çekilmekte dolayısı ile ekmeğin doğal oluşumu değiştirilmektedir. Doğal şartlarda ekmek mayasının oluşum süresi 5-6 saat civarına çıkabilmektedir.

*Özellikle unlu mamüllerde çok kalitesiz ve ne olduğu belli olmayan yağlar kullanılıyor.

*Beyaz ekmeğin son zamanlar da yapılan araştırmalar ile özellikle kanser ve şeker hastalığı oluşumunda etkin olduğunu uzmanlar açıklamaktadır.

Normal de en iyi ekmek tam buğday veya çavdar unundan yapılan ekmeklerdir. Ekmeğin odun fırını ekmeği olması tercih edilebilir ancak günümüzde otomatik ekmek yapım teknikleri nedeni ile odun ekmeği yapan fırınlarımız her geçen gün sayısı azalmaktadır. Ekmeğin evde yapılması da diğer bir çözümdür. Ekmek en iyi buzdolabında saklanır.

 

 

 

 

 

BEYAZ EKMEKTEKİ KİMYASALLAR VE ZARARLARIBeyaz ekmeğe on kadar kimyasal madde konuluyor. İşte bunlardan bazıları:E 170 kalsiyum karbonat. Yüksek dozlarda zehirleyici. Safra, böbrek taşı, hemoroit, müzmin kabızlık, fistül kanaması gibi hastalıklara neden olabiliyor.

E 471, E 477 mono ve di-gliseridler ve modifiye edilmiş fırkaları. Bitkisel ve hayvansal olabilir. Domuzdan elde edilenleri de var.

E 280 propiyonik asit, E 281 sodyum propiyonat, E 282 kalsiyum propiyonat,E 283 potasyum sorbat. Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına neden olabilir. Ekmeklerde yaygın olarak kullanılıyor.

E 200 sorbik asit. Cilt kaşıntılarını ortaya çıkartıyor.

E 420 sorbital. Kıvam artırıcı, tatlandırıcı, nem tutucu… Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanılması yasaktır. Fazla miktarlarda alınırsa baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve kan şekerinin yükselmesine neden oluyor.

E 920 sistain: İnsan saçından, başta domuz olmak üzere hayvan kılından, tavuk tüyünden elde edilir.

E 924 potasyum: Un işleme ajanıdır. Fazla miktarda alınırsa bulantı, kusma, ishal ve sancı yapıyor.

E 928 benzoil peroksit: Unu beyazlatmak için kullanılıyor.Ekmeklere bunları dışında çeşitli boyalar konuluyor.

ekmek3

 

 

 

 

Devam edecek inşallah…

 

 

2 thoughts on “Gıda Hileleri – Ekmek ve Unlu Mamüller.

  1. Bu maddelerden unların içine karıştırıldığı da oluyor mu acaba? Ben helal sertifikalı unları almaya çalışıyorum ama.

    1. Un konusu daha da sıkıntılı. 48 farklı kimyasal ve madde kullanılarak elde edilmiş unlar bulunmakta.Bu konuda önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı bir çalışma yayınlayacağız inşallah.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.